Sähkötupakka -opas

Tupakanpolton voi lopettaa monella tavalla, joku pystyy lopettamaan ilman mitään apukeinoja, voit jauhaa nikotiinipurkkaa, leikkiä laastareilla tai kokeilla vahvempaa lääkitystä (Zyban, Champix). Omalla kohdallani ainut toimiva keino oli sähkötupakka, tosin mitään lääkekuuria en edes lähtenyt kokeilemaan muiden kokemuksia luettuani.

Sähkötupakan toiminta

Sähkötupakka koostuu yleensä kolmesta eri osasta. Akku on isoin osa ja sen tarkoitus lienee ilmiselvä. Sähkötupakka siis toimii ”yllättäen” sähköllä. Yksi akku voi kestää mallista ja käytön määrästä riippuen useista tunneista aina useisiin päiviin. Lataus tapahtuu irrottamalla akku muista osista ja kiinnittämällä se laturiin. Lataus kestää yleensä muutamia tunteja joten on hyvä hankkia akkuja useampia jottei tule hätä latauksen aikana. Akun päässä on LED-valo joka ilmoittaa sähkötupakan kaikista tärkeimmistä toiminnoista kuten akun tyhjenemisestä ja latauksesta, laitteen käynnistymisestä tai laitteen ylikuumenemisesta. Kyllä, useimmissa malleissa on suojaus joka estää liian pitkän yhtämittaisen imaisun jotta laite ei ylikuumene ja vaurioidu.

Sähkötupakan toisessa päässä on ampulli (patruuna / säiliö). Tämän tarkoitus on toimia nestesäiliönä ja suukappaleena (kuten tupakan filtteri). Sähkötupakassa käytettävä liuos on yleensä propyleeniglykoli-pohjainen. Propyleeniglykolia käytetään yleisesti mm. kosmetiikan valmistuksessa ja sen turvallisuutta ihmiselle on hyvinkin laajasti tutkittu. Höyrystettynä nauttimista ei kuitenkaan vielä ole perusteellisesti tutkittu mutta tämänhetkisten testien tulokset ovat hyvinkin lupaavia eikä mitään haittavaikutuksia ole vielä raportoitu. Liuoksessa on lisäksi vettä, makuaineita ja nikotiinia jos niin haluat.

Akun ja ampullin välissä on höyrystäjä (atomisoija) joka nimensä mukaisesti kuumentaa liuosta muuttaen sen höyryksi. Nestettä siirtyy ampullista automaattisesti höyrystäjään ja joko imaisun vaikutuksesta tai nappia painamalla kuumennus käynnistyy. Automaattinen, imaisulla käynnistyvä toiminta on mahdollista laitteessä olevan pienen mikrofonin tai ilmanpainesensorin sekä laitetta ohjaavan mikrosirun ansiosta. Napilla toimivat mallit ovat myös suosittuja ja varmatoimisempia mutta niiden käyttö ei ole niin tupakkamaista kuin automaattisten mallien.

Sähkötupakan käyttö

Sähkötupakka myydään melkein aina jonkinlaisena aloituspakettina jonka mukana tulee laturi, useampia akkuja ja höyrystäjiä sekä muutama testiampulli. Ohjekirjat ovat aina englanninkielisiä mutta laitteen käyttö on todella yksinkertaista vaikka et ohjekirjaa osaisikaan lukea.

Osat kiinnitetään toisiinsa kierteiden avulla eli asennus on nopeaa. Akku on helppo tunnistaa sillä se on aina laitteen isoin osa. Akku ladataan ruuvaamalla se laturiin joka taas yhdistetään pistorasiaan. Akun päässä on LED-valo joka on yleensä latauksen aikana punainen ja latauksen valmistuttua vihreä. Kun akku on ladattu voit liittää siihen höyrystäjän ja ampullin. Höyrystäjä on pienempi metallinen osa ja ampulli on yleensä suunnilleen saman kokoinen mutta valmistettu muovista. Osia ei ole edes mahdollista kiinnittää toisiinsa väärin joten älä hätäänny vaikka et tietäisikään mikä osa on mikäkin.

Aloituspakettien mukana tulee aina muutamia testiampulleja jotka ovat valmiiksi täynnä nestettä. Näille ei siis tarvitse tehdä muuta kuin poistaa suojapussi ja korkki (kuminen tutti). Ampulli asetetaan höyrystäjään se pää edellä jossa korkki oli. Ampulin asennuksen jälkeen voi odottaa hetken jotta neste lähtee imeytymään höyrystäjään, laite ei kuitenkaan mene rikki jos tätä ei tee. Kun ampulli on asennettu ja koko laite kasassa voit aloitta käytön.

Laitteita on kahta eri tyyppiä. Automaattinen käynnistyy yksinkertaisesti imaisemalla tupakan tapaan, manuaalikäyttöinen käynnistyy nappia painamalla. Jos sähkötupakassasi ei näy mitään nappia, sinulla on automaattinen malli. Alla on kuva manuaalisesta Titan (510) Sähkösavukkeesta. Sähkötupakasta kuuluu imaista pidempiä ja rauhallisempia henkosia kuin tavallisesta tupakasta mutta muuten käyttö on aivan samanlaista. Imaistessasi huomaat myös akun päässä olevan LED-valon syttyvän, luoden illuusion palavasta tupakasta. Näkyvää höyryä syntyy sitä enemmän mitä kauemmin laitteesta kerralla imaiset. Jos käyttämässäsi ampullissa tai täyttönesteessä on nikotiinia niin tunnet myös kurkussasi tupakkamaisen ärsytyksen kun hengität höyryä sisään.510 Titan sähkötupakan ohje kuva

Voit käyttää sähkötupakkaa niin kauan kuin akussa riittää virtaa tai ampullissa riittää nestettä. Ampullin voi täyttää uudelleen erikseen myytävällä täyttönesteellä tai vaihtaa tilalle uuden valmiiksi täytetyn. Pullotetun täyttönesteen käyttö on erittäin suositeltavaa sillä se tulee nopeasti edullisemmaksi kuin valmiiksi täytettyjen ampullien osto. Ampullin uudelleentäyttö tapahtuu yksinkertaisesti kostuttamalla ampullin sisällä olevaa vanua lisäämällä nestettä pullosta tipoittain niin kauan että se ei enää ime enempää.

Sähkötupakan hinta

Mainitsin etusivulla että sähkötupakka on käytössä halvempaa kuin oikea tupakka. …jos odotat tähän isoa muttaa niin joudut pettymään. Toki kulut voivat vaihdella paljonkin käytöstä, valituista tuotteista ja mahdollisesti vioittuvista osista riippuen mutta tämä laskelma on suurpiirteinen keskiarvo. Perusmallien aloituspakettien hinta on liikkuu 40€:n paikkeilla. Näissä on mukana yleensä kaksi kokonaista sähkötupakkaa. Osat voivat fyysisesti kestää oikeaoppista käyttöä jopa useita kuukausia ja varaosatkin ovat erittäin edullisia. Jos siis laskemme että yksi aloituspaketti kestäisi edes kaksi kuukautta niin päivähinnaksi tulee 0.67€.

Sähkötupakan täyttöneste maksaa 30ml pullossa n. 20€ ja tämä voi kestää käytön määrästä riippuen jopa kuukausia. Jos jälleen laskemme että pullo on tyhjä tasan kuukauden käytön jälkeen niin nesteenkin päivähinnaksi jää 0.67€. Sähkötupakan käyttö maksaisi näinollen päivässä 1.34€. Paljonko sinä maksat tupakanpoltosta?

Katso tästä mistä voi hankkia sähkötupakan.

Go to Top